boek30

Mening

Bibliotheek 3.0

15 mrt , 2015  

Geen kanaal is ongemoeid gelaten deze week om de beslissing van minister Gatz te veroordelen: de openingsplicht uit de jaren ’70 omvormen tot een recht…. Zou hij de heisa voorzien hebben?

Bibliofielen reageren alsof een nieuwe beeldenstorm door de Vlaamse dorpen en steden zal trekken. Maar goed… het kan natuurlijk wel onder druk van de huidige besparingswoede. Cultuur ontsnapt daar ook niet aan.

Wat me meer verwondert is het (bijna) totaal ontbreken van innovatief geïnspireerde bijdrages tot het debat hierrond. DeMorgen sluit zelfs een longread af met “Online is dus ook niet zaligmakend”. Alsof een online bestelsysteem voor uitleenboeken genoeg zou zijn. Alsof een paar e-books voldoende zijn om het bib 2.0-label te dragen.

Even kijken naar de evolutie in de muziekindustrie. In de jaren ’70 waren “discotheken” (niet te verwarren met dancings) uitleenwinkels voor vinyl. Ook CD’s kwamen mettertijd in de platenbakken voor uitleen terecht. Maar verder is men nooit geraakt. Het internet heeft de hele poespas opgedoekt. Eerst door piraterij en illegale downloads. De reactie van de platenfirma’s was nog puur een reactie van zelfbehoud door het invoeren van Digital Rights Management (digitale versleuteling op de CD’s en DVD’s). Daarna kwamen een paar slimme hardware- en softwaremakers de markt helemaal wegbliezen. Apple heeft inderdaad met iTunes een heel concept van muziek kopen per song (ipv per album) aan lage prijs uitgewerkt. Nu heeft iedereen muziek bij de hand. Piraterij zou zelfs dalen.

Is dit het einde van de digitale evolutie in muziek? Neen. Er wordt momenteel steeds meer geïnvesteerd in de technologie van muziekstreaming. Je bent dus virtueel eigenaar van een song zonder het bestand zelf te bezitten. Jouw eigenaarschap verhuist in feite naar de Cloud.

Terug naar het boek. “Online is dus ook niet zaligmakend.” Zoals het er nu aan toe gaat niet. Maar als we nu eens een streamingsdienst voor e-books met desnoods een gratis éénmalig af te halen reader zouden opzetten? Dus geen bestanden meer die kunnen gekraakt worden. Gewoon stream as you read. Als het voor muziek kan, dan moet het zeker voor boeken kunnen.

Uitgeverijen hebben nog dus veel werk. Maar als ze niet oppassen zal er wel een Apple met de centjes gaan lopen. En wat de bibliotheken betreft, waarom niet nog intensiever samenwerken met het cultuurhuis om de hoek zodat boekenweken, bezoeken van auteurs en dergelijke meer ook blijven doorgaan?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers op de volgende wijze: