20121227-robot-woman-office

Ervaring

Digital job crafting

21 feb , 2015  

Nog maar een maand deze blog opgestart en het werd alweer stil. Uitleg verschuldigd.

 

 

Op 30 januari kreeg ik op 30 minuten tijd een wake up call die me de hele maand februari heeft bezig gehouden. Sinds 2005 leidde ik het team van e-learning bij VDAB en heb deze afdeling gestaag zien groeien in klanten, cursusaanbod, personeel, methodes, technologie, …. Maar steeds met minder budget natuurlijk.

 
En dan op die bewuste vrijdag op visite hogerop in the chain of command om te horen dat dit nu genoeg geweest is. De uitdagingen voor de rest van de organisatie (en vooral de opleidingspoot) zijn zo groot dat versterking nodig is. Nieuwe job: Program Manager voor digitale change in alle opleidingen. Maar dat combineren met de dagelijkse leiding van het e-learning team zou onmogelijk zijn.
Exit comfortzone, exit lopende programma’s, exit dagelijkse collega’s , exit 10 jaar, exit …. Dit haalt je wel uit jouw dagelijkse doen. Een kleine maand om de ommezwaai te regelen: overdracht naar de opvolger én uitdokteren hoe ik aan de nieuwe job kan beginnen.
Toegegeven, de vorige job ligt sterk in het verlengde van de nieuwe maar toch zijn er heel wat aspecten waar je nog niet mee te maken had. Roepen vanop de zijlijn kan iedereen wel. Nu moet je het dus zelf waarmaken. En aangezien er geen voorganger is, geen vastomlijnd programma, geen directe aansturing, geen directe doelen…. moet je dit allemaal zelf uitlijnen én overbrengen én realiseren.
En hier komt “job crafting” op de proppen.
Job crafting is de kunst om jouw eigen job invulling te geven vanuit drie motivatoren (volgens Wrzesniewski en Dutton):

 1. om de sleur en vervreemding van jouw dagelijkse professionele leven tegen te gaan (zingeving)
 2. om meer plezier en genoegdoening te hebben aan jouw job.
 3. om meer sociale contacten uit te bouwen

Er zouden 3 manieren zijn om aan job crafting te doen:

 1. task crafting: je optimaliseert jouw taken en je creëert nieuwe taken
 2. relational crafting: je plaatst jouw job in het geheel van de sociale contacten van jouw job en maakt hier nuttig en aangenaam gebruik van.
 3. Cognitive crafting: je bekijkt jouw job op een nieuwe manier en geeft dit een plaats in een groter geheel.

Het valt me op deze definitie en manieren eerder zijn bekeken vanuit een huidige en/of bestaande job.  Job crafting in het kader van een nieuwe job valt helemaal buiten deze plooien. Ik denk maar aan de zelfstandigen in bijberoep die momenteel hun kans wagen. Of een nieuwe functie in een organisatie.
Daarom dat ik even de term “digital job crafting” lanceer: “door middel van nieuwe technologie jouw (nieuwe) job invullen”.
“Digital” omvat niet alleen methodes, taken, kanalen en relaties. Veel starters profiteren van een marktniche of opportuniteit die het internet creëert. Zij kunnen makkelijker via internet hun nieuwe dienst aan nieuwe klanten aanprijzen. Daarom dat tegenwoordig heel veel kleine zelfstandigen hun kans wagen.

 
In mijn geval zal ook de inhoud “digital” zijn. Meer bepaald een “digital change” en een “digital mindset” realiseren.
Nu ik mijn eigen “change” verteerd heb, ben ik er klaar voor. Trouwens alle ideeën voor e-vernieuwing in opleidingen blijven welkom.
En nu ik er nog meer over nadenk: mijn nieuwe opdracht bestaat erin om iedere medewerker te stimuleren zelf aan “digital job crafting” te doen.

, , ,One Response

 1. Ann Dobbeni zegt:

  Dag Ruben
  Ben helemaal mee met je gevoel. Als kersverse bijberoeper…
  Als je zin hebt om wat te ‘sparren’, graag!
  Zowel over het proces als over de inhoud van je nieuwe job.
  Wens je alvast alle succes toe!
  Groetjes
  Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers op de volgende wijze: