digitaalgeld

Artikel

Over papier, Davos en sex

25 jan , 2015  

Deze week bleven een drietal digitale nieuwtjes op mijn mentale scanner plakken.

De jaarlijkse economische hoogmis in Davos, de grootse papierslag van de Europese Bank en … sex natuurlijk.

De oude economie blijft doorgaan… maar hoelang nog?

Deze week kondigde Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, aan dat er vanaf maart 2015 tot september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan briefjes zullen geprint worden. Aangezien mijn diploma van postgraduaat economie (met specialisatie in bankwezen nogwel) nu zo’n 25 jaar oud is, waag ik me niet meer aan een grondige analyse.

Maar waarom moet dat geld geprint worden? In tijden van mobiele betalingen, Paypal, het onbetrouwbare Bitcoin en plastiek geld lijkt dit toch wel een uitzonderlijk anachronisme. Mijn enige verklaring is perceptie: “we doen iets tastbaars om Europa uit het slop te halen”.

En waar is de focus op digitale economische investeringen? Al dat geld gaat naar institutionele grootbanken die vooral focussen op winstmarges. Niet noodzakelijk op (digitale) innovaties en nieuwe economie. Ik voorspel bij deze dus nog veel crowdfunding initiatieven in 2015.

Digitaal Davos

Eén van de meest geanticipeerde plenaires op Davos was die over “De Digitale Economie”. Deelnemers waren niet de minste: Google chairman Eric Schmidt, Vodafone CEO Vittorio Colao, Facebook COO Sheryl Sandberg en Microsoft CEO Satya Nadella.

Helaas ook daar geen echt visionaire en bakens verzettende gedachten. De grote digicorps gaan elk voor hun ding en (h)erkennen toch deze problemen: nl. verschuiven naar digitale jobs, privacy en security garanderen, de nieuwe ongelijkheid tegengaan. Maar hoe…?

Enkel Eric Schmidt laat over het “hoe” wel een ballonnetje op:

“Almost all of the problems we debate can be solved by more broadband connectivity.”

Werd dat ook niet gezegd van elektriciteit in de 19e eeuw?

Een feit is wel dat het “internet of things” goedkoper en alomtegenwoordig “broadband” nodig heeft en zo een golf aan vernieuwingen zal meebrengen.

Tot in ons dagelijks leven

Een golf aan vernieuwingen tot in ons dagelijks leven. Daar zullen we mee moeten omgaan. En dit is echt niet gemakkelijk. Die alomtegenwoordige impulsen van het internet veroorzaken volgens ernstige neurowetenschappers een infobesitas, een overdosis aan prikkels waar onze hersenen niet echt tegen gewapend zijn. Dit uitvoerige artikel moet je zeker lezen. Het opent jouw ogen en maakt je bewust hoe dom en impulsief je handelt als je je gsm in een vergadering opneemt om te zeggen dat je nu niet kan spreken.  Echt even lezen hoor!

En de sex dan?

Ok. Belofte maakt schuld.

In Nederland (where else….?) wordt een anoniem partnerwaarschuwingssysteem via het web en sms uitgerold. In het kort gaat het zo in opeenvolgende stappen: een one-night, een soa, een dokter, een code, speciale website, vorige sexpartners anoniem waarschuwen via sms. Geef toe…. dat is pas een database die hackers doet likkenbaarden! Benieuwd hoe lang dat gaat duren.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers op de volgende wijze: