digbreakdown

Mening

Digitale Disruptie

3 jan , 2015  

Het toverwoord van 2014 was in mijn perceptie “digitale disruptie”. Eénmaal dat zaadje geplant in mijn brein, bleek ik alle nieuws te kunnen herleiden tot de impact van nieuwe technologie (of oude technologie in nieuw jasje) op arbeid, leren, onderwijs,  organisatie, milieu, maatschappij, overheid, sociale omgang, huis, vervoer …

De voorbeelden zijn legio en al meermaals overgeciteerd door meerdere bloggers. Uber palmt de taximarkt in zonder zich veel aan te trekken van verzekeringen en sociale bijdragen. AirBnb lokt al evenzeer de reislustigen. 3D printing wurmt zich traag op de markt van de industriële productie, zelfs 4D komt al om de hoek loeren, drones blijken dé hype voor kerstcadeau’s, retail wordt getroffen door online shops, logistiek voelt het heet worden door drones en zelfsturende auto’s …

In december 2013 stelde ik mijn eerste presentatie samen om deze perceptie over te brengen op interne en externe geïnteresseerden. Meestal GenX’ers en late Babyboomers in leidinggevende positie. Het bleek een schot in de roos. Tientallen keren heb ik dit verhaal gebracht, overgebracht, herwerkt, als input gebruikt voor presentaties voor bazen en collega’s.

Dit verhaal blijkt te klijven. Maar tunnelvisie en framing loeren om de hoek. En aangezien ik tot Generatie X behoor, zal de latere Generatie Y zich daar misschien niet in herkennen. Zij hebben het digitale onbewust geïntegreerd.

Daarom zou ik wensen dat we in 2015 eerder spreken van de digitale constructie. Aldus is het idee van Cyberconstruct.be ontstaan. Een nieuw blog. Met de intentie om het digitale niet langer ENKEL als disruptief te beleven maar EVENZEER als een opportuniteit om te evolueren, te herordenen, te vernieuwen.

Natuurlijk zal ik vanuit mijn ervaring en werkopdracht nog steeds de disruptie aantonen maar evengoed hoop ik dat er meer good cases naar boven komen. Meestal laat ik me niet storen door wetenschappelijke fundering maar benader ik de opinies, visies en cases vanuit het gevoel van urgency en innovatief karakter.

Om nog even te situeren: ik werk als teamleider met een 50-tal mensen op afstand in de overheid. Allemaal specialisten op het vlak van e-learning. De cases, voorbeelden en visies zullen dus vanuit die hoek hun weg naar dit blog vinden. “Mijn” werkgever bevindt zich op het kruispunt van onderwijs, werk en bedrijfswereld. Uitermate interessant dus om vanop deze digitale brug zicht op nieuwe horizonten te werpen.

Ik hoop dat je meevaart met dit nieuwe blog?

, ,Comments are closed.

%d bloggers op de volgende wijze: